Munkácsy torta ’16

Ismét a Jetty Kézműves Manufaktúra készíti a város tortáját!

Győzött a Szenvedély

Megjelenés, díszítés, összetétel, állag, kapcsolódás Munkácsyhoz, ízhatás, összbenyomás. Ezek voltak a 13 tagú zsűri pontozási szempontjai szerdán a Munkácsy Mihály Múzeumban a Munkácsy-torta kiválasztásánál.

2885498_igy_1049

A zsűri elnöke Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere volt, és a szakmai zsűri kiegészült öttagú közönségzsűrivel, őket a megjelent felhívásra jelentkezők közül sorsolták ki.

Medgyesi Pál, a múzeum igazgatóhelyettese elmondta, két édességgel neveztek idén a Munkácsy-torta, egyben Békéscsaba 2016. évi tortája pályázatra. A bírálók döntése alapján Balogh Lászlóné (Jetty) békéscsabai cukrász Passion (Szenvedély) fantázianevű tortája nyert 704 ponttal, megelőzve Szendrei Edit reformcukrász Párizsi emlék elnevezésű finomságát, mely 653 pontot kapott.

2885475_igy_0963

Kiss Tibor kiemelte, Békéscsaba önkormányzata 2014-ben kiemelt eseményként szervezte meg a Munkácsy-év programjait a világhírű festőművész, Munkácsy Mihály születésének 170. évfordulója tiszteletére. A Munkácsy-év jelentős programjaként szerepelt a Munkácsy-torta pályázat kiírása. A cél idén is egy olyan cukrászati termék kiválasztása volt, mely a békéscsabaiak, a Békés megyeiek kedvelt édessége lehet a jövőben.

2885490_igy_1016
A győztes, Balogh Lászlóné elmondta, nagyon boldog, hogy az alkotása nyert. A tortának a nevet azért adta, mert az együttes sós, édes, gyümölcsös ízhatás alapján szenvedéllyé válhat. A sós ízt – bármennyire is hihetetlen a laikus számára – a karamell, a gyümölcsöst a sárgabarack, az édeset a fehér csokoládés sajtkrém képviseli. A pályamunkában megelevenedett a múzeum bejárata, a Munkácsy-trilógia, a festőművész kalapja és sétabotja, a múzeum kerítése. Volt, ahol marcipánból, máshol étcsokoládés bonbonokból.

Kiss Tibor kitért arra, az idei Munkácsy-tortát a nagyközönség is megkóstolhatja majd, ugyanis ezer szeletet osztanak ki ingyenesen augusztus 20-án a Szent István téren. Ezt követően pedig a nyertes cukrászda Munkácsy-torta néven árusíthatja a győztes édességet.

– Az előző évek Munkácsy-tortáiból a nyertesek több ezer szeletet adtak el, tehát érdemes volt időt, energiát áldozni az édesség megalkotására – hangsúlyozta Kiss Tibor. Hozzátette, reméli, hogy akár emiatt is többen pályáznak majd a jövőben. Ugyan a Munkácsy-torta Békéscsaba tortája is, de semmi nem zárja ki, hogy más Békés megyei cukrász alkotása nyerjen. A zsűritagok nem a cukrászat székhelye, hanem a terméke, a megadott szempontok alapján pontoznak.

forrás:beol.hu