Munkácsy torta ’16

Ismét a Jetty Kézműves Manufaktúra készíti a város tortáját!

Győzött a Szenvedély

Megjelenés, díszítés, összetétel, állag, kapcsolódás Munkácsyhoz, ízhatás, összbenyomás. Ezek voltak a 13 tagú zsűri pontozási szempontjai szerdán a Munkácsy Mihály Múzeumban a Munkácsy-torta kiválasztásánál.

A zsűri elnöke Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere volt, és a szakmai zsűri kiegészült öttagú közönségzsűrivel, őket a megjelent felhívásra jelentkezők közül sorsolták ki.

Medgyesi Pál, a múzeum igazgatóhelyettese elmondta, két édességgel neveztek idén a Munkácsy-torta, egyben Békéscsaba 2016. évi tortája pályázatra. A bírálók döntése alapján Balogh Lászlóné (Jetty) békéscsabai cukrász Passion (Szenvedély) fantázianevű tortája nyert 704 ponttal, megelőzve Szendrei Edit reformcukrász Párizsi emlék elnevezésű finomságát, mely 653 pontot kapott.

Kiss Tibor kiemelte, Békéscsaba önkormányzata 2014-ben kiemelt eseményként szervezte meg a Munkácsy-év programjait a világhírű festőművész, Munkácsy Mihály születésének 170. évfordulója tiszteletére. A Munkácsy-év jelentős programjaként szerepelt a Munkácsy-torta pályázat kiírása. A cél idén is egy olyan cukrászati termék kiválasztása volt, mely a békéscsabaiak, a Békés megyeiek kedvelt édessége lehet a jövőben.


A győztes, Balogh Lászlóné elmondta, nagyon boldog, hogy az alkotása nyert. A tortának a nevet azért adta, mert az együttes sós, édes, gyümölcsös ízhatás alapján szenvedéllyé válhat. A sós ízt – bármennyire is hihetetlen a laikus számára – a karamell, a gyümölcsöst a sárgabarack, az édeset a fehér csokoládés sajtkrém képviseli. A pályamunkában megelevenedett a múzeum bejárata, a Munkácsy-trilógia, a festőművész kalapja és sétabotja, a múzeum kerítése. Volt, ahol marcipánból, máshol étcsokoládés bonbonokból.

Kiss Tibor kitért arra, az idei Munkácsy-tortát a nagyközönség is megkóstolhatja majd, ugyanis ezer szeletet osztanak ki ingyenesen augusztus 20-án a Szent István téren. Ezt követően pedig a nyertes cukrászda Munkácsy-torta néven árusíthatja a győztes édességet.

– Az előző évek Munkácsy-tortáiból a nyertesek több ezer szeletet adtak el, tehát érdemes volt időt, energiát áldozni az édesség megalkotására – hangsúlyozta Kiss Tibor. Hozzátette, reméli, hogy akár emiatt is többen pályáznak majd a jövőben. Ugyan a Munkácsy-torta Békéscsaba tortája is, de semmi nem zárja ki, hogy más Békés megyei cukrász alkotása nyerjen. A zsűritagok nem a cukrászat székhelye, hanem a terméke, a megadott szempontok alapján pontoznak.

forrás:beol.hu