Skip to content

A Csokoládéról

  • by

Miért kézműves csokoládé, mert az is lehet egészséges, ami finom!

A világ minden részén kedvelt édesség a csokoládé, mely rengeteg változatban készül. Mértékkel fogyasztva nemcsak az édesség utáni vágyunkat elégíthetjük ki vele, hanem még az egészségünket is védi.

Most sokan biztosan úgy gondolják, hogy ez egy jó reklámszöveg, pedig nem, itt szeretnék néhány érdekességet kiemelni a csokoládéról!

Mitől egészséges a csokoládé?

Számos vizsgálat igazolta már, hogy a valóban magas minőségű csokoládé tele van nagy mennyiségű olyan hatóanyaggal, ásványi anyaggal, antioxidánssal, amely felveszi a harcot az öregedéssel, egyes betegségek ellen, segíti a vérerek egészséges a fenntartását, fokozza a C- és a többi vitamin beépülését, jótékony hatását szervezetünkre.

Ráadásul egyes összetevői, mint az endorfin „boldogság hormon” tartalma, igazán jótékonyan befolyásolja kedélyállapotunkat, segít az alvási ciklus szabályozásában, a depresszió, a migrén és az idegi zavarok elkerülésében, így az igazán jó csokoládé nem más, mint egy cseppnyi boldogság!

A magas kakaótartalmú, jó minőségű csokoládét tehát érdemes fogyasztanunk, de természetesen, mint oly sok jó dolgot csak mértékkel! … és hogy mitől lesz jó minőségű a csokoládé?

Először is az alapanyag, a kakaóbab (theobroma, ami az „Istenek eledelét” jelenti) származási helye nagyban befolyásolja. A legjobb minőségű kakaóbabok Dél-Amerikából származnak.

Másodszor a feldolgozás, amely során fontos, hogy a kakaóbabot meddig hagyják érni, erjedni, hogyan pörkölik meg, préselik és készítik a kakaóvajat és kakaóport. E két összetevő ismételt összekeveréséből lesz a kakaómassza, a csokoládé alapja. Ehhez kevernek később cukrot illetve egyéb összetevőket, de ez már a csokoládégyártás művészete, amely során ismét nem mindegy, hogy mely összetevőt, hogyan milyen mennyiségben használják fel.

A csokoládéból számtalan variáció létezik, rengeteg ízben és minőségben.

  • A jó minőségű étcsokoládé 60-80% kakaómasszát, 20-40% cukrot és 0,1% Bourbon vaníliát tartalmaz.
  • A jó minőségű tejcsokoládé 30-40% kakaómasszát, 30-40% cukrot, 20-40% tejport tartalmaz.
  • A jó minőségű fehércsokoládé 20-30% kakaóvajat, 50-70% cukrot, és 10-30% tejport tartalmaz.

A jó minőségű csokoládé egyéb ismérvei, hogy pattanva törik, (éles törés éllel), illata kellemes, adalék anyagokat nem tartalmaz

Kézműves csokoládé műhelyemben a legmagasabb minőségű alapanyagokból, a tradíciókat megőrizve egy különleges culináris élményt állítok össze, amely méltón a csokoládé eredetét az „Istenek eledelét” idézi, és mind a lelkünknek, mind a testünknek jót tesz!