Jetty Choco

26 szeptember 2019

Nincs hozzászólás

Egy véletlen találkozás, hobbiból szenvedély, a szenvedélyből meg üzlet – talán valahogy így lehetne dióhéjban összefoglalni a Jetty Choco történetét. A két cukrászdát – egy békéscsabait és egy gyulait – üzemeltető tulajdonos-házaspár Balogh Henriette „Jetty” – igen, az ő nevét kapta meg a csokoládéműhely is – és Balogh László eredetileg mindketten a gyógyszeriparban dolgoztak. Jetty egy munkájához kapcsolódó kiállításra érkezett Németországba, ahol egy adventi vásárban ismerkedett meg egy egyedi csokoládékat gyártó manufaktúra képviselőivel. Itt jött az ötlet és a felismerés: attól, hogy valami finom, még lehet egészséges is.

Henriette 2010 körül kezdett komolyabban foglalkozni a csokoládékészítéssel, a konyhai kísérleteket hamarosan tanfolyamok és cukrásziskola követték. Jetty mára bonbonkészítő mesterré képezte magát, de a tanulási folyamat (mint mindig, ha az ember tényleg komolyan vesz valamit) a mai napig tart. Az első kis, kísérleti üzemet még 2013-ban kezdték el tervezni, 2014-re ki is nőtték. 2015 márciusában nyitották meg az első cukrászdát, ami csokiüzemnek indult, de mivel a piac diktál, hamarosan cukrászsüteményekkel bővítették a kínálatot.

Az allergének okozta problémák nagyjából 10–15 évvel ezelőtt kezdtek egyre ismertebbé és elterjedtebbé válni, ezzel párhuzamban pedig egyre inkább a figyelem középpontjába kerültek a glutén-, laktóz- és cukormentes diéták és a paleo-konyha. Az utóbbi 40–50 évben magunkhoz vett anyagok – a tartósítószerek, adalékok – immunrendszer-roncsoló hatása ma már nyilvánvaló, amire a gasztronómiai trendek és a fogyasztók is reagáltak. Egyre többen keresik és kínálják a tudatos táplálkozáshoz szükséges termékeket.

Ez volt az a pont, ahol a kétféle háttér – az egészségügyi-gyógyszeripari tapasztalat és a kézművescsokoládé és cukrászsütemény készítés iránti szenvedély –, valamint az üzleti érzék összekapcsolódhatott. Ez a Jetty Choco mottójából is jól kitűnik, miszerint „a műhely azzal a céllal jött létre, hogy azoknak az embereknek se kelljen lemondani a finomságokról, köztük a csokoládéról, akik az egészséges életmódot választják”.

A gyulai üzlet 2017 júliusában nyílt meg a Kossuth tér 3. szám alatt, közvetlenül az országosan ismert Hamburger Bár szomszédságában. – Mi nem úgy jöttünk, ahogyan sokan mások – magyarázza a tulajdonos –, állandó nyitvatartással dolgozunk, nem szezonálissal. Persze a kereslet évszakfüggő, nyáron a sütik, az üdítők, limonádék és a belga sörök mennek inkább, télen a csokoládé, a forró italok a forralt sör és a forralt bor –, no meg a szaloncukrok – fűzi hozzá. Utóbbiakat nem saját maguk készítik – lévén a szaloncukor-gyártás nagyon speciális iparág –, a gyártást Sulyán Pál kétszeres olimpiai bajnok cukrászmesterre bízzák. Ezeknek a finomságoknak az elkészítése több hónapig tart, a szezonjuk viszont alig két hónap.

A Jetty Choco műhelyében csak prémiumkategóriájú alapanyagokkal dolgoznak, a hozzáadott tartósítószereket és az adalékanyagokat pedig száműzik. Ezért nagyon figyelniük kell a szállítási és tárolási hőmérsékletre is. Ez nem az a hagyományos cuki, nem vajas és margarinos krémeket használnak – ezeknek van egyfajta kesernyés mellékíze, amit cukorral kell elnyomni –, hanem mascarpone az alap és állati eredetű tejszín. Válogatott, igen magas minőségű gyümölcsöket vásárolnak, nem is tehetnének máshogy, hiszen a Jettynél az íz a lényeg, nem az, hogy a díszítés adja el a sütit.

Az éppen magunk mögött karácsonyi szezonra is különleges kínálattal készültek, de ez a hozzáállás jellemző rájuk egész évben. Egyedi tortákat, dísztortákat, esküvői tortákat, ajándékozható termékeket is készítenek, akár előrendelések alapján. – Szerencsére a lakosság egyre céltudatosabban étkezik – emeli ki Baloghné Jetty –, egyre inkább érvényesül a kevesebb néha több elve. Van, akinek a mi áraink magasak, de egyre nagyobb az igény a minőségre. A szelekció az alapanyagoknál kezdődik, először minden beszállítónak át kell esnie az auditálás folyamatán. – Mindig bekérjük a specifikációt, nem csak azt akarják megtudni (persze azt is), hogy a tojás fertőtlenített-e, meg hogyan tárolták, de még azt is, mit evett a tyúk. Ennek nem olyan sokan képesek megfelelni – hangsúlyozza ki.

A kiegyensúlyozott minőség iránti igény miatt viszonylag állandó a beszállítói kör. A gasztro-nagykereskedések és gyártók között igyekeznek leginkább helyi partnereket találni, de van, amiből nem lehet, lévén speciális eljárás kell az adott alapanyag előállításához. Például a gyümölcsök víztelenítésénél a standard módszer az, hogy hirtelen fagyasztással csökkentik le nedvességtartalmukat, csakhogy így jelentős mértékben roncsolódnak a szöveteik, ami miatt az értékes ásványianyag-tartalom nagy része odavész. Kifejlesztettek viszont egy ennél sokkal kíméletesebb (és sokkal költségesebb) módszert a víztelenítésre, a liofilizálást. Ezzel a módszerrel őrizhető meg leginkább a hőre érzékeny anyagok biológiai aktivitása. A gyümölcsök terén ezt a technológiát jelenleg csak bizonyos spanyol cégek alkalmazzák (még a kínaiak se tudták lemásolni), így a csokoládékba kerülő finomságokat is csak tőlük tudják megvásárolni.

 

Forrás: A kevesebb néha több – Cikk – VisitGyula – Gyula