Különleges alkotás az idei Munkácsy torta

  • by

Elkészültek azok a pályaművek, melyekből a szakértő zsűri kiválasztotta az idei Munkácsy tortát. A cukrászok műalkotásainak rengeteg kritériumnak kellett megfelelnie ahhoz, hogy az ő édességük nyerje el a címet. A tortát augusztus 20-án a nagy közönség is megkóstolhatja.

kezdo_j_7

Nem csak szakmai elismerést szerezhet az a cukrászat, amelyik elkészíti a díjnyertes pályaművet a Munkácsy torta versenyen: a cím mellett a város és a festőművész hírnevét is tovább öregbítheti. A helyi kézműves mestereknek ez komoly támogatást is jelent.
– Ezzel reklámozzák a várost, a város meg azzal reklámozza a nyertes cukrászatot, hogy minden hivatalos rendezvényén süteményként a vendégeknek a város tortája, Munkácsy torta van kínálgatva- hallottuk Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármesterétől Kiss Tibortól, aki a zsűri elnöke.

A zsűri értékelése szerint szakmai szempontból mind két benevezett torta megállja a helyét, és passzolnak az idei trendekhez. De amellett, hogy az ízek, a külalak, a torta és dekoráció – amelynek a festőművészhez kellett kötődnie – tökéletes harmóniában van, más kritériumoknak is meg kellett felelnie.

– Annyit tudunk Munkácsyról, hogy ő az almát illetve a kalácsot nagyon szerette. Hát kaláccsal azért tortát nem díszítünk már, de valószínűleg a helyi gyümölcsöket, helyi terményeket ő is nagyon szerette- fogalmazott Lipcsei László cukrászmester a szakmai zsűri részéről.

A Munkácsy Mihály rengeteg szállal kötődik Békéscsabához. Ebben a városban töltötte gyermekkorát, ifjúságát és itt is tanult. Ezért is tarják rendkívül fontosnak, hogy a városon belül és országosan egyaránt minél jobban megismerjék az alkotó nevét, munkásságát.
– Mindenképpen kitűzött célunk az, hogy bármilyen Munkácsy Mihállyal kapcsolatos rendezvény van a városban ott a múzeum lehetőleg szervezésben, egyébben fontos szerepet töltsön be- nyilatkozta Medgyesi Pál a Munkácsy Mihály Múzeum igazgató helyettese.

Az idei nyertes műalkotást a Jetty Choco Kézműves Manufaktúra készítette el. A Szenvedély fantázianévre hallgató édesség pikáns ízesítésű, sós, gyümölcsös és édes, fehér csokoládét és krémsajtot is tartalmaz. A Munkácsy torta cím egyben azzal is jár, hogy egy ezer szeletes tortát kell készítenie az alkotónak az államalapítási ünnepre, amelyet augusztus 20-án kóstolhat meg a nagyközönség.

torta_3_j

forrás:behir.hu